Milli güvenlik gerekçesiyle sosyal medya platformlarına erişim engeli yetkisi BTK’ya veriliyor. Facebook, X, WhatsApp ve YouTube gibi platformlar Türkiye’de şirket kurmak zorunda kalacak.

Esnaf Kefalet Mali Genel Kurul Düzenleyecek Esnaf Kefalet Mali Genel Kurul Düzenleyecek

Türkiye’de sosyal medya platformlarına yönelik yeni düzenlemeler gündemde. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), “Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği”nde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte sosyal medya şirketlerine temsilcilik zorunluluğunun yanı sıra, Türkiye’de anonim ya da limited şirket kurma şartı da getiriliyor.

MİLLİ GÜVENLİK GEREKÇESİYLE ERİŞİM ENGELLENEBİLECEK

Taslağın en dikkat çeken maddelerinden biri, BTK’ya sosyal medya platformlarına erişimi engelleme yetkisi verilmesi. Buna göre, milli güvenlik, kamu düzeni veya kamu sağlığı gibi gerekçelerle, ilgili platformun yetkilendirme durumu gözetilmeksizin erişimi engellenebilecek.

1 MİLYON KULLANICISI OLAN ŞİRKETLER ETKİLENECEK

Yeni yönetmelik, Türkiye’de 1 milyondan fazla kullanıcısı bulunan sosyal medya platformlarını kapsıyor. Bu platformlar yalnızca temsilcilik açmakla kalmayacak, aynı zamanda Türkiye’de kurulacak şirket aracılığıyla BTK’dan yetkilendirme almak zorunda olacak.

1 OCAK 2026’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yeni şartların 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren geçerli olması planlanıyor. Türkiye’de faaliyet gösterecek şirketlerin tamamı, anonim ya da limited şirket statüsünde olacak ve tamamı yurt dışında yerleşik şirkete ait olmak zorunda.

YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER VE AĞIR CEZALAR

Yönetmelik, sosyal medya şirketlerine birçok yeni yükümlülük de getiriyor:

  • Yetkilendirme ücreti ödeme
  • Evrensel hizmet katkı payı
  • Tüketici haklarına uyum
  • Kişisel verilerin korunması
  • Güvenlik olaylarının raporlanması
  • BTK tarafından yapılacak ilave düzenlemelere uyum

Yetkilendirme almadan faaliyet gösteren şirketler 1 milyon TL’den 30 milyon TL’ye kadar idari para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek. Ayrıca altı ay içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak. Bu süreden sonra da yükümlülüklerini yerine getirmeyen şirketlerin erişimi tamamen durdurulabilecek.

Muhabir: Haber Merkezi