Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle aday adaylarının belli olmasıyla birlikte vatandaşlar, aday adaylarını tanımaya çalışırken, Şehr’ül Emin olarak belediyenin başına geçecek isimden kendilerine daha iyi hizmet vermesini bekliyor.
Gerek vatandaşların yanına giderek birebir el sıkarak kendilerini tanıtmaya çalışan aday adayları bazı gazetelerde web sitelerinde ve haber siteleri olmak üzere dijital platformlarda kendilerini tanıtmaya, projelerini açıklama çabası içeresine girdiler.
BELEDİYE BAŞKANI ADAY ADAYLARI ANKETLERDE YARIŞTIRILIYOR
Dijital platformlarda, sosyal medya ağları olan İnstagram, Facebook ve haber sitelerinde aday adaylarına dönük anket çalışmaları hızlı bir şekilde devam ettiriliyor.
Yapılan anket sonuçları açıklanarak şu aday adayı bu kadar oy aldı, bu aday adayı bu kadar oy aldı gibi paylaşım ve haberler yapılarak, kamuoyu ve halk bu adayı istiyor gibi çalışmalar yürütülerek aday adayları adeta yarıştırılıyor.
DİJİTAL ORTAMLARDAKİ ANKETLER MANİPÜLE EDİLİYOR MU?
Dijital platformlarda, sosyal medya anket olarak yapılan yayınlar ve bunlara gelen beğeni ile yorumlarla aday adayları arasında en iyi hizmet edecek kişi budur diye yapılan açıklamaların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı tartışmaya açılırken, dijital ortamlardaki bu anketlerin biri ya da birileri tarafından manipüle ediliyor mu sorusunu akıllara getiriyor.
Yapılan bu sözde anketlerde aday adaylarının kendi çevreleri, yakınları ve çevresindeki kişiler WhatsApp gruplarından anket yapan haber sitelerinin linklerini birbirlerine atarak bizim adayı desteleyin, yorum yapın gibi müdahalelerde bulunduğu da göz önüne alındığında dijital ortamlarda yapılan anketlerin gerçeği yansıtmadığı gün yüzüne çıkıyor.
SOSYAL MEDYA TROLLERİ ADETA ADAY BELİRLEMEYE ÇALIŞIYOR
Dijital ortamlardaki anketlerde aday adaylarının desteklenmesi için belli gurupların o haber sayfalarına toplu olarak beğeni, yorum gibi çalışmaları örgütlenerek haber sayfalarına toplu olarak yorum beğeni attığı bilinen gerçekler arasında yer alırken, bu özellikleriyle bu tür dijital ortamlardaki ve sosyal medyalardaki yapılan sözde anketlerin halkta bir karşılığı olmadığı için sosyal medya trollerinin aday belirleme çabalarının da boşa gideceği daha önceki seçimlerde yaşandığı gibi gün gibi aşikar oluyor.
ANKET ŞİRKETLERİ BİLE YANILIRKEN, DİJİTAL PLATFORMLARDAKİ ANKETLER GÜVENİLİR DEĞİL
Gerçek anket yapan anket şirketleri aday belirlemek için ya telefonla ya da birebir insanlarla görüşme yapıyor, seçim sonucunu belli bir kitle üzerinden tahmin etmeye çalışıyor.
Son yapılan genel seçimlerde de görüldü ki vatandaşların anket şirketlerine bile itibar etmemeye başladığı ortadayken, bazı dijital platformlarda resimleri konularak aday adaylarının hangisini başkan görmek istersiniz gibi sorularla kamuoyunu yönlendirilmeye çalışıldığı da gerçekler arasında yerini alıyor.
ADAY ADAYLARININ FOTOĞRAFI KONULARAK ANKET YAPILMAZ
Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle belediye başkanının kim olacağı vatandaşlar tarafından da merak konusu olurken, bazı cenahlar ve bazı kişiler birbirlerine şirin görünmek için falanca dijital ortamda filanca aday birinci çıktı gibi ve de halk başkanını seçti gibi başlıklarla vatandaşları yanıltıcı olarak yönlendirmeye çalıştığı ortaya çıkmıştı.
Bu nedenle ki dijital ortamlarda yapılan sözde bu anketlere itibar edilmemesi gerektiği hem aday adayları hem de vatandaş için daha sağlıklı olacağı gün gibi açık görünüyor.