Sağlık

Solunum Fonksiyon Testi Nedir? Niçin Yapılır?

Özel Elitpark Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seyfettin Gümüş, solunum fonksiyon testinin akciğer hastalıklarının erken teşhisinde ve tedavi sürecinin takibinde hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Abone Ol

Özel Elitpark Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Seyfettin Gümüş, solunum fonksiyon testi hakkında önemli bilgiler verdi.

Akciğer fonksiyon testi olarak da bilinen solunum fonksiyon testinin, akciğerin çalışma performansını ölçmeye yarayan temel bir yöntem olduğunu belirten Doç. Dr. Gümüş, "Akciğerin farklı fonksiyonları test edilerek herhangi bir hastalık başlangıcı ya da belirtisi tespit edilebilir. Ayrıca, mevcut bir hastalığın tedavi sürecinde iyileşme seviyesinin takibi de bu testle yapılabilir" dedi.

Solunum fonksiyon testinin basit, risksiz ve yan etkisiz bir yöntem olduğuna dikkat çeken Gümüş, bu test sayesinde çok sayıda hastalığın teşhisinin mümkün olduğunu kaydetti.

Doç. Dr. Gümüş, solunum fonksiyon testinin hangi durumlarda uygulandığını ise şu şekilde sıraladı:

  • Nefes darlığı, hışırtılı solunum ve uzamış öksürük gibi şikayetlerin nedenini araştırmak,

  • Muayene bulguları ve akciğer grafisine göre şüphelenilen hastalık tanılarını desteklemek,

  • Göğüs kafesine ait doğumsal ya da sonradan gelişen deformasyonların solunuma etkisini değerlendirmek,

  • KOAH, astım, kalp yetmezliği ve solunum kaslarını etkileyen hastalıkların seyrini ve tedavi etkinliğini izlemek,

  • Solunum hastalıklarına bağlı iş gücü kaybını değerlendirmek,

  • Sigara içenler, maden ocaklarında çalışanlar ve zararlı gazlara maruz kalan işçilerin akciğer sağlığını taramak.

Sonuç olarak, solunum fonksiyon testlerinin, özellikle spirometrinin, solunum yollarıyla ilgili sorunların erken teşhis ve tedavi süreçlerinde hayati bir rol üstlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Seyfettin Gümüş, "Sağlığınızı korumak ve solunum yolu hastalıklarını erken aşamada tespit etmek için düzenli olarak solunum fonksiyon testi yaptırmak çok önemlidir" ifadelerini kullandı.