Genel

Sayıştay Hitit Üniversitesi’nde Usulsüzlük Tespit Etti

Hitit Üniversitesi’nin Teknokent’teki sermaye payı kayıtlarda 981 bin TL olmasına karşın Ticaret Sicili Gazetesi’nde 347 bin TL olarak yer aldı.

Abone Ol

Hitit Üniversitesi’nin Teknokent’teki sermaye payı kayıtlarda 981 bin TL olmasına karşın Ticaret Sicili Gazetesi’nde 347 bin TL olarak yer aldı. Artuklu’da asil kadrolu müdürlerin görevi başka personele yaptırıldı.

634.800 TL’LİK LİRALIK USULSÜZLÜK

Hitit Üniversitesi akademik başarıları düşmeye devam ederken Sayıştay’ın denetim raporları üniversitelerdeki usulsüzlükleri ortaya koydu. Hitit Üniversitenin ortaklığının bulunduğu Çorum Teknokent AŞ’deki sermaye payının izlendiği hesapta kayıtlı tutar 981 bin lira olmasına karşın Ticaret Sicili Gazetesi’nde bu pay 347 bin lira olarak yer aldı. Arada 634 bin 800 liralık fark oluştu. Sayıştay, aradaki farkı başka bir hesapta buldu. Raporda, “Tutarların, sermaye katılım payı olarak gösterilmesinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir” denildi.

HİTİT ÜNİVERSİTESİ GERİLEYEN BİR ÜNİVERSİTE

1 dönem Rektörlük yapan Rektör Osman Öztürk’ün 4 yıllık döneminde Hitit Üniversitesinin günden güne eridiği ve gerilediği biliniyordu. İkinci dönem atamasından sonra da Çorum’da üniversitenin gerilediği istatistik kayıtlarında ortaya çıkmıştı. 2023 TÜMA raporuna göre ise, Hitit Üniversitesi (HİTÜ) 2022 yılana göre hem devlet üniversitelerinde hem de üniversitelerin memnuniyet sıralamasında geriledi. Yapılan araştırma da 126 devlet ve 74 vakıf olmak üzere 200 üniversitede öğrenim gören 47 bin 761 öğrenciden “Öğrenim Deneyiminin Tatminkarlığı”, “Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu”, “Akademik Destek ve İlgi”, “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet”, “Öğrenme İmkan ve Kaynaklarının Zenginliği” ve “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” gibi altı alanda değerlendirme istenildi. TÜMA’nın 2023 araştırmasında; HİTÜ, üniversitelerin genel memnuniyet sıralamasında 200 üniversite içerisinde 31 sıra gerileyerek 103. Sırada yer aldı. Rektör Prof. Dr. Ali Osman Öztürk’ün göreve geldiği 2019 yılına göre, devlet üniversitelerinin genel memnuniyet sıralamasında ise 126 devlet üniversitesi arasında 24 sıra gerileyerek 65. sırada yer almıştı.

LİYAKATSİZ YÖNETİCİLER ÇORUM’A İHANETTİR

Hitit Üniversitesi Rektörünün TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’dan yana torpilli olduğu iddia edilirken rektörlük atamasında Numan Kurtulmuş’un büyük bir faktör olduğu dile getiriliyordu. Başarısız ve liyakatsiz yöneticilerin Üniversite gibi önemli bir kurum başına atanmasına vatandaşlar sert tepki göstermişti. Bu yaşananlardan sonra birde Hitit Üniversitesinin sermaye payındaki usulsüzlük akıllara durgunluk verdi. Çorumlular, liyakatsiz ve adil olmayan yöneticilerin atanmasında eli olan kişilere haklarını helal etmediklerini kaydederken, üniversitenin bu tür şaibelerle anılmasının kötü bir yönetim ve liyakatsiz idareciler olduğunu belirterek bunun Çorum’a ve Çorumluya yapılan haksızlık olduğunu ifade etti. Çorum’da rektörlük haricinde her işin içeresinde görülen ve protokol koltuklarında poz veren bir rektör istemediklerini vurgulayan Çorumlular, Çorum’un üniversitesinin isminin şaibeli işler ile anılmasının Türkiye’deki ve tüm Çorumlular ve yurt dışında yaşayan Çorumlular için çok büyük bir utanç olduğunu söyledi.