Osmancık’a bağlı Yukarızeytin Köyü ormanlık alanlarında maden arama faaliyetlerinde bulunan Hekimhan Madencilik, yürütülen çalışmalarla ilgili bir açıklama yaptı.
Açıklamada Yukarızeytin ve Aşağızeytin köyleri çevresinde sürdürülen çalışmaların maden üretimine yönelik olmadığı, yalnızca maden arama faaliyetleri kapsamında yürütülen sondaj işlemleri olduğu kaydedildi. Sondaj çalışmalarının Türkiye Cumhuriyeti Maden Kanunu doğrultusunda gerekli ÇED ve orman izinleri alınarak yapıldığı, bu izinlerin Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandığı belirtildi.
Açıklamanın devamında faaliyetlerle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:
“ÇED izin alanı ve sondaj izin alanları yerleşim yerlerini kapsamamakta, köylere en yakın mesafeler kuş uçuşu Aşağızeytin köyüne 550 m, Yukarızeytin Köyüne 300 m mesafede olup diğer sondaj lokasyonları bu mesafelerden çok daha uzak kalmaktadır. Alınan izinler dahilinde sondaj yapılması planlanan lokasyonlar ise en yakın köy yerleşimine 600 m ve daha uzak mesafelerde bulunmaktadır.
Sahada bugüne kadar yapılan çalışmalarda mangan cevherleşmesi haricinde herhangi bir maden yatağı tespit edilememiştir. Dolayısıyla köy yerleşim bölgesi ve yakın çevresinde işletmeye geçirilmesi planlanan herhangi bir maden işletme projesi bulunmamaktadır.
Henüz tespit edilememiş ve maden varlığı ortaya konulmamış olan, yalnızca arama sahası vasfındaki ruhsat sahaları içerisindeki veya çevresindeki köylerin kaldırılması, yer değiştirilmesi ya da kamulaştırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Buna istinaden maden araması yapılan alanlarda herhangi bir yerleşim yeri ve tarla bulunmamakta olup tamamıyla orman arazilerini kapsamaktadır.
Sondaj çalışmaları kapsamında kullanılacak yöntemlerde ana amaç yer altından numune alabilmektir. Bu yöntem esnasında delgi yapılan alandaki delik çapı 16 cm’dir. Sondaj öncesinde delgi yapılması planlanan ve yasal izinleri alınan 15x15 m alanda doğal bitki örtüsü sıyrılarak sondaj lokasyonu hazırlığı yapılmaktadır. Sondaj çalışması tamamlandıktan sonra ise gerekli düzeltmeler yapılarak sıyrılan organik içerikli toprak tekrar lokasyona serilerek bahse konu alan doğaya kazandırılır.
Sondaj delgisi esnasında kullanılan malzemelerin soğutulması esnasında yalnızca su ve bentonit kullanılmaktadır. Bentonit tamamen doğal bir kil malzemesi olup doğaya ve canlılara zararlı hiçbir materyal içermemektedir. Bunun haricinde sondaj esnasında doğaya ve canlılara zararlı herhangi bir kimyasal veya katkı malzemesi kullanılmamaktadır. Halk arasında konuşulan siyanür veya türevlerine dair herhangi bir kimyasal madde maden aramacılığında kesinlikle kullanılmamaktadır.
YÖRE HALKININ DESTEĞİNİ ÜMİT EDİYORUZ
Yapılacak çalışmalar sonrasında sondaj alanları ve yol güzergâhlarının kısa sürede doğaya kazandırılması adına yaptığımız standart uygulamaların aynı şekilde tamamlanacağını ve yöre halkına rahatsızlık vermeden çalışmalarımızı tamamlayacağımızı beyan ederiz. Ümidimiz, yapılacak çalışmalar esnasında yöre halkının desteklerini esirgemeyeceği yönündedir. Yöre halkına saygılarımızla duyurulur.”
2007 yılında Kolin İnşaat A.Ş tarafından kurulan Hekimhan Madencilik, Koloğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor.