Çorum’un İskilip ilçesinde 500 yıllık keşkek geleneği yaşatılıyor. Ramazan ayında kurulan keşkek fırınları sofraları şenlendiriyor.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte İskilip'teki bazı sokak ve caddelere keşkek fırını işletmecileri tarafından yerleştirilen keşkek sandıkları ile 500 yıllık gelenek yaşatılıyor. İskilip mutfağının vazgeçilmezi olan keşkek, İskilip’te Ramazan tatları arasında başta geliyor. Her sabah toprak çömleklerle fırına verilen keşkek akşam iftar saatinde iftar sofralarını zenginleştiriyor.
8 SAATTE PİŞİYOR
Yaklaşık 8-9 saatlik uzun bir pişme süresi olan keşkek, ilçede mahalle aralarındaki fırınlarda pişiriliyor. İskiliplilerin yoğun ilgi gösterdiği keşkek, yöremiz tabiriyle ‘keşkek vurma’ Ramazan ayında her gün tekrarlanıyor.
KÖZ ATEŞİNDE PİŞİYOR
Evlerde hazırlanan keşkekler iftardan 8-9 saat önce fırınlara bırakılır, köz ateşinde akşama kadar pişirilerek iftar vaktinde sahiplerine teslim ediliyor.
İFTARDAN ÖNCE DAVUL VE ZURNAYLA HATIRLATILIYOR
Öte yandan iftara 1 buçuk saat kala İskilip Kalesi’nde davul zurna çalınıyor. Bu gelenek de İskiliplilere keşkeğin piştiğini ve artık fırınlardan alınması gerektiğini halka hatırlatıyor.
İlçede keşkek fırını sahibi Sadık Kör, “İskilip halkının keşkeği çok sevdiğini ve Ramazan ayı boyunca sofrasından eksik etmediğini söylüyor. İskilip kalemizden davul çalmaya başlayınca İskilipliler fırınlarımıza geliyor ve 9 saat pişen keşkekleri evlerine götürüyor. Herkesin çömleği ayrı, üzerlerinde kişilerin isimleri yazıyor” dedi.
Görüntü: Osman Çakmak
Kurgu: Ahmet Temelci
Editör: TE Bilisim