Ekim ayı Belediye Meclis toplantısında konuşan Yılmaz, Çorum’un kadim tarihine sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Çorum tarihi bir kent. Hititlerden Osmanlılara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehiriz. İlhan Gürel Caddesi’nin hemen arkasında, milattan sonra 5. ve 6. yüzyıla dayanan bir Roma kalıntısı bulundu. Ancak dönemin belediye yönetimi, bu alana imar izni verdi ve inşaatlar başladı. Temeller kazıldığında sütunlar ve lahitler ortaya çıktı. Fakat ne Anıtlar Yüksek Kurulu’na ne de ilgili diğer kurumlara danışılmadı. Bu süreçte, tarihi mirasın korunması yerine rant ön planda tutuldu,” dedi.
"ARKEO-MÜZE PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ"
Yılmaz, bu tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarılması ve korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Belediye, Efes Antik Kenti gibi bir arkeo-müze yapma önerisiyle Anıtlar Yüksek Kurulu’na başvurmuş. 25 bin metrekarelik bir alanın korunarak turizme kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu alanın arkeolojik kazılarla açığa çıkarılması, Çorum’un tarihine bırakılacak en büyük miraslardan biri olur,” şeklinde konuştu.
BAŞKAN AŞGIN: “ARKEOLOJİK PARK PROJEMİZ VAR”
Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ise Yılmaz’ın eleştirilerine yanıt vererek, “Göreve başladığımızda bu alanda bir arkeolojik park projesi hazırladık ve bunu seçim vaatlerimiz arasına koyduk. Anıtlar Kurulu’na ve Kültür Bakanlığı yetkililerine projeyi sunduk. Yerinde incelemeler yapıldı, jeolojik radar çalışmaları gerçekleştirildi. Eğer bu alan için Anıtlar Kurulu onay verirse, arkeolojik park projesini hayata geçireceğiz,” dedi.
Aşgın, sürecin Kültür Bakanlığı ve Anıtlar Kurulu ile devam ettiğini belirterek, “Bu proje 41 önemli projemizden biri. Onay alabilirsek, Çorum’un tarihini koruyarak turizme kazandıracağız,” ifadelerini kullandı.