İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Sinan Zehir, 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında düzenlediği basın toplantısında, ambulanslara yol verme bilincini artırmak için "fermuar sistemi" uygulamasını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini açıkladı. Sinan Zehir, "Toplumda ambulanslara yol verme bilincini artırmak amacıyla bir program düzenledik. Hedefimiz, hastalara hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşılmasını sağlamak. Önümüzdeki 6 ay boyunca Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, belediye ve esnaf odaları gibi kurumlarla iş birliği yaparak fermuar sistemi dediğimiz uygulamayı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz." dedi.
KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ
Trafik kazalarının azaltılmasına yönelik kurumlar arası bir iş birliği başlatıldığını belirten Zehir, 7 Aralık 2024 tarihine kadar sürecek Acil Sağlık Hizmetleri Haftası'nda da belediyeler, emniyet müdürlükleri, milli eğitim müdürlükleri ve esnaf odaları ile birlikte fermuar sistemi konusunda farkındalık oluşturmak için tanıtım faaliyetleri yürütüleceğini söyledi.
112’YE YAPILAN ÇAĞRILARIN %45’İ GEREKSİZ
Zehir, acil sağlık hizmetlerinin amacının, 112 Acil Çağrı Merkezi aracılığıyla 7 gün 24 saat ulaşılabilen sağlık ekiplerinin, acil yardıma ihtiyaç duyan herkese en kısa sürede ulaşmasını sağlamak olduğunu belirtti. Eskiden sadece sağlık alanında kullanılan 112'nin, artık tüm acil durumlar için aranabilir bir numara haline geldiğini hatırlatan Zehir, ilimizde 112 Acil Çağrı Hattı'nın sağlık hizmetleri bölümüne yapılan çağrıların yaklaşık %45'inin gereksiz çağrılardan oluştuğunu ve bu durumun, gerçekten acil yardıma ihtiyaç duyan kişilerin 112'ye ulaşmasını zorlaştırdığını ifade etti.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNDE 506 PERSONEL GÖREV YAPIYOR
Çorum'da acil sağlık hizmetlerinin 24 doktor, 233 ambulans ve acil bakım teknisyeni, 152 paramedik ve 97 sağlık memuru olmak üzere toplam 506 personelle yürütüldüğünü belirten Zehir, "Hizmetlerimizde kullandığımız 60 ambulansımız bulunmaktadır. Bunlardan biri 4x4 sedyeli ambulans, biri obez ve yoğun bakım ambulansı, ikisi 4x4 kar paletli ambulans, 10'u 4x4 standart ambulans ve 46'sı standart ambulanstır." dedi.
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü olarak acil sağlık hizmetlerinde kullandıkları çeşitli ambulans türleri bulunduğunu belirten Zehir, bunlar arasında 4 hastayı aynı anda taşıyabilen 4x4 sedyeli ambulans ve 300 kilograma kadar olan hastaları taşıyabilen obez ambulansı gibi özel donanımlı araçlar yer aldığını söyledi. Ayrıca, bölgenin coğrafi koşulları göz önüne alındığında, 7 gün 24 saat hazır bekletilen 2 adet kar paletli ambulansın da mevcut olduğunu ifade etti.
ŞEHİR İÇİNDE VAKALARA ULAŞIM SÜRESİ 10 DAKİKANIN ALTINDA
2023 yılında ambulanslarla gerçekleştirilen toplam görev sayısının 74.775 olduğunu, 2024 yılının 11 ayı itibarıyla ise bu sayının 73.620 olduğunu belirten Zehir, şehir içinde 10 dakikanın altında, kırsal alanda ise 30 dakikanın içinde hastalara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Çorum'da acil sağlık hizmetlerini 39 istasyon üzerinden yürüttüklerini belirten Zehir, bu istasyonların niteliklerine göre 5 gruba ayrıldığını ve 2014 yılında 22 olan acil sağlık hizmetleri istasyon sayısının bugün 39'a çıkarıldığını ifade etti.
YENİ İSTASYON PLANLAMASI
Ambulansların görev sayısının her yıl yaklaşık %8 arttığını göz önünde bulundurarak, istasyon sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Zehir, bu kapsamda, merkezde ve Osmancık, Bayat ilçelerinde hekimli A1 tipi olmak üzere 4 yeni istasyonun hayata geçirilmesi için Valilik'ten onay aldıklarını ve 2025 yılında bu istasyonları hizmete açmayı planladıklarını söyledi. Yeni istasyonları planlarken, ulaşımın kolay olması, nüfusun yoğun olduğu veya sanayi gibi olası kazalara hızlı ulaşılması gereken yerlere öncelik verdiklerini de sözlerine ekledi.
SUNGURLU VE OSMANCIK'TA YENİ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ İSTASYONLARI
Sungurlu'da artan sanayiyi göz önünde bulundurarak hem istasyon sayısını artırmayı hem de hekimli bir istasyon kurarak acil vakalara daha etkili müdahale etmeyi hedeflediklerini belirten Zehir, Osmancık'ın trafik kazalarının sık görüldüğü bir geçiş güzergahında yer aldığını ve bu ilçede de yeni bir istasyon kurarak vakalara daha hızlı müdahale etmeyi ve Osmancık'tan merkeze hasta transferi sırasında merkezdeki 112 gücünü korumayı amaçladıklarını ifade etti.
AMBULANS GÖREV SAYILARININ KARŞILAŞTIRILMASI
Benzer nüfusa sahip illerle karşılaştırıldığında, Çorum'da ambulansların diğer illere göre %10-15, hatta bazı illere göre %20 daha fazla göreve çıktığı görüldüğünü belirten Zehir, 2024 yılının ilk 11 ayında ilimizde ambulans görev sayısı 73.627 iken, 6.800.000 nüfusa kadar olan diğer illerde bu sayının daha düşük olduğunu söyledi.
GEREKSİZ AMBULANS ÇAĞRILARI
Ambulansların acil olmayan vakalar için kullanılmasının, görev sayılarının yüksek olmasının en önemli nedeni olduğunu belirten Zehir, 2023 yılında acil olmayan veya ambulansa ihtiyaç duyulmayan durumlar için 3.789 vakada ambulans çağrısı yapıldığını ve bu durumun ambulansların asıl görevlerini yapmasını engellediğini ifade etti.
AMBULANSLARA YOL VERME BİLİNCİ
Basının, ambulansların gereksiz yere kullanılmasının önüne geçilmesi konusunda önemli bir rolü olduğunu belirten Zehir, ambulanslara yol verilmesi gerektiği gibi, gereksiz yere de kullanılmamaları gerektiğini vurguladı. Kentsel vakaların %97'sine ilk 10 dakika içinde, kırsal vakaların %94'üne de ilk 30 dakika içinde ulaşıldığını belirten Zehir, 2024 yılında ambulansların 2.735.000 km yol kat ettiğini ve bu yolun çoğunun şehir içinde gerçekleştiğini söyledi. Şehir içinde ambulansların daha hızlı ulaşım sağlayabilmesi için diğer araçların ambulanslara yol vermesi gerektiğini belirterek, fermuar sisteminin önemine dikkat çekti.
FERMUAR SİSTEMİ VE HIZLI MÜDAHALE
Çorum’da acil hastalara ulaşma süresinin benzer illere göre daha iyi olsa da fermuar sisteminin yaygınlaştırılması durumunda hastalara ulaşma süresinin %40 daha azalacağını belirten Zehir, böylece kalp krizi, ateşli hastalık, silah yaralanması, kaza gibi vakalara çok daha hızlı müdahale edilebileceğini ve bu durumun yaralıların hayatta kalma şansını artıracağını ifade etti.
112 arandığında, yaralı veya yakınlarının net bilgiler vermesi gerektiğini belirten Zehir, adres, konum bilgisi ve yaralının durumunun doğru bir şekilde iletilmesi gerektiğini vurguladı. 112'ye çağrı düştükten sonra konum bilgisinin alındığını ve komuta kontrol merkezinin ambulansı yönlendirdiğini belirten Zehir, ambulansın saniyeler içinde yola çıktığını ve trafiğin akışına göre olay yerine ulaşmanın bazen ölüm kalım savaşına dönüşebildiğini ifade etti.
FERMUAR SİSTEMİNE HER ZAMAN UYULMALI
Fermuar sisteminin sadece hastaya giderken değil, hastayı veya yaralıyı aldıktan sonra hastaneye dönerken de uygulanması gerektiğini belirten Zehir, ambulans sirenlerini çaldığı andan itibaren tüm araçların fermuar sistemiyle yol vermesi gerektiğini ve böylece daha çok hayat kurtarılabileceğini söyledi.
Olay yerine hızlı müdahale için gerekli kolaylıkların sağlanması gerektiğini belirten Zehir, ekiplerin ilk müdahaleyi sağlıklı bir şekilde yapabilmesi ve insanların hayata tutunabilmesi için her türlü coğrafi ve iklim koşulunda görevlerini en iyi şekilde yerine getiren acil sağlık hizmetleri çalışanlarının haftasını kutladı.